Hans Akkerman's boule-shit

donderdag, maart 12, 2009

STILTE

Arjen de Jong heeft mij wat boekjes (en een video) geleend over ons prachtig spel “Jeu de boules.” 5 Boekjes met, voor de liefhebber, interessant leesvoer . Eerlijk gezegd werd ik wel een beetje moe toen ik naar het stapeltje keek. Waar haal ik de tijd vandaan om dat allemaal door te nemen? Ik bladerde enigszins verstrooid in een boekje van Christian Marty en bij het hoofdstuk wedstrijdregels kwam ik het woord “Stilte” tegen. Het zijn regels dat je stil moet zijn gedurende de tijd dat een speler een boule werpt lees ik en wat wordt daar door ons veel de hand mee gelicht, ook door mij hoor! Christian, ik weet niet eens of hij nog leeft, zal het niet erg vinden dat ik enkele zinnen uit het hoofdstuk woordelijk citeer: “Een speler moet zich kunnen concentreren. Laat U niet afleiden door wat er hier en daar gezegd wordt, denk slechts aan Uw spel. Op het ogenblik dat een speler in de cirkel gaat staan, moet het stil worden, dat is reglementair en bovendien een kwestie van fair play. Als U het overkomt dat tegenstanders of zelfs medestanders praten of gebaren maken als u zich voorbereidt om te spelen, zeg dan niets. Ga de cirkel uit, beheers U en wacht. Ze zullen snel begrijpen wat U bedoelt. Loop dan weer terug naar het but en bestudeer opnieuw het probleem. Dan zijn er twee mogelijkheden: Of ze doen het met opzet of ze doen het zonder boze opzet en in dat laatste geval zullen ze U heel snel vragen waarom U niet speelt. Waarop U , nog steeds vriendelijk, antwoordt, dat U wacht op het ogenblik dat ze hun gesprekken en hun heen en weer geloop beëindigd zullen hebben.” Iets verder nog een goede raad: “ Let goed op spelers die zich niet bewegen, maar die tussen cirkel en but gaan staan op 2 of 3 meter afstand en die u tijdens het concentreren in de ogen trachten te kijken.” Ze proberen U uit de concentratie te halen!” Komt dit bij ons ook voor? Ik dacht het niet, of wel? Tot een volgende keer. Boul ze en blijf geconcentreerd en wat dat praten betreft, naar mijn mening geldt dat niet voor onze gezellige toernooitjes op de woensdag en zaterdagmiddag. Ik neem me echter wel voor om de spelregels in het vervolg zo goed mogelijk aan te houden.
Havhkva

DE TOSS ALMELO

Ja vrienden, de wedstrijden tegen “De Toss” zijn weer achter de rug. Zij doen hun naam wel eer aan. 48 Keer wonnen zij de toss en wij slechts 16 maal. (grapje) Hun boule spel was echter knudde, zij verloren 50 van de 64 partijen. (geen grapje)Teams in de bus samenstellen door loting kan natuurlijk niet! Ach, laten we maar zeggen, het was gezellig. Bier en wijn stroomden rijkelijk en regelmatig kwamen onze gastvrouwen met lekkere hapjes rond. De sfeer was prima en dat wij de mol uit die contreien in ons midden hadden mocht ook niet deren. Ja, ja, Harry Brinks ontmaskerde zichzelf door de Almeloërs in hun eigen taaltje welkom te heten. Maar alle gekheid op een stokje, het is weer gelukt om een team, representatief voor de club, op de been te brengen. Geen sinecure! Ik heb bewondering voor de Petanque commissie, dat mag iedereen weten. Ze bleven rustig en een ieder kon uitleg krijgen van de gevolgde verkiezingsmethode. Het is niet eenvoudig om een team samen te stellen, dat zal iedereen wel begrijpen. Er zijn zoveel groeperingen in de club, met leden die ook een uitverkiezing verdienen. Ik zal proberen om ze voor een goed begrip op een rijtje te zetten.

A) Competitiespelers.
B) Recreanten.
C) Recreanten, die uitsluitend op dinsdag of donderdagochtend spelen.
D) Vrijwilligers. (Competitiespelers en recreanten)
E) Leden zonder Gooier's licentie, zogenaamde 2e leden
F) Leden die bij voorbaat zeggen uitsluitend thuis te spelen, niet uit
G) Bestuursleden, organisatoren wedstrijdleiders.

Ga er maar voor staan. Plus minus 100 speelgerechtigden. Je kan er maar 48 kiezen, de rest moet je teleurstellen, ook al gaat het aan je hart. C en F vallen gelukkig al direct af. Wil je goed voor de dag komen en het sterkste team samenstellen, dan moet je naar mijn mening kiezen uit A, B, D,E en G. Ik praat hier over het sterkste team, maar de eerste problemen komen dan al om de hoek kijken. We hebben ongeveer een dertigtal min of meer sterke spelers, maar hoe schatten we de anderen in. Bij het biljarten kan iedereen aan het moyenne (gemiddelde) zien hoe sterk een speler is. Dat is bij ons boulers helaas niet mogelijk. Selectie is dus moeilijk. Ga je in hoofdzaak voor een gezellige dag dan kan je zeggen: Eerst B, dan D, dan G met een aanvulling uit de andere groepen. Je kan ook zeggen: “Competitiespelers eerst.” Zij treden toch wekelijks op voor de sportieve belangen van de club. En gaan de vrijwilligers niet voor? Ze zijn zo belangrijk voor de club. Als het aan mij ligt worden ze op iedere lijst voorgetrokken als ze dat willen. Hoe moeten wij 2e leden inschatten? Niet opstellen? Zij betalen toch ook contributie en het zijn over het algemeen heel goede spelers. Het idee van Peter, met die alcoholische achternaam, is mogelijk acceptabel: Ruim van tevoren mag iedereen een team inschrijven. Het team krijgt een nummer en het nummertje wordt in een grote witte zak gedeponeerd. Een week voor de speel datum wordt er geloot, worden er nummertjes getrokken, met dien verstande, dat ingeschreven teams uit G sowieso meedoen. Als je het zo doet zijn het niet steeds dezelfde spelers die met een mand met lekkers lachend op de foto gaan.
Het is nu dinsdag 3 februari 2009. Wat zal er allemaal gezegd en geschreven zijn over dit onderwerp als mijn stukje uitkomt. Oei!! Er is ook nog een jaarvergadering op 6 maart. Vriendschap en wijsheid moeten prevaleren, dan is het goed. Nog even terugkomend op “De Toss.” Eind augustus vindt de “NACHT VAN ALMELO” plaats. Een prachtig toernooi, schrijf je in als groep of als team. 24 Uur achter elkaar jeu de boules spelen. Het toernooi begint zaterdags om 12:00 Uur en eindigt zondags tegen 18:00 uur. Erg vermoeiend, maar dan heb je in ieder geval zo lang gebouled, dat je het niet erg vind als je een keertje gepasseerd wordt voor een toernooitje van je eigen club.

HAVHKVA