Hans Akkerman's boule-shit

vrijdag, april 27, 2007

LE SALUT DU PETANQUEUR

Lieve mensen, wat zijn we de laatste decennia toch overstelpt met rotzooi uit Amerika.
Gewelddadigheden, moorden, provocaties, porno en nog veel meer. Niet alleen op film en TV maar ook in het echie en de media is zo goed en snel geïnformeerd dat je er iedere dag mee geconfronteerd wordt. Je leest, ziet of hoort het, of je wilt of niet,. Natuurlijk zijn er ook goede dingen komen overwaaien al zou ik niet direct wat kunnen opnoemen, Ja, de groet misschien. Jullie weten wel, de haast rituele begroeting van personen die lid zijn van een bepaalde bende of van personen die deel uitmaken van een “gang” op een universiteit of high school. Vind ik wel leuk al die hand en arm bewegingen, die vuisten en ellebogen tegen elkaar. Jullie hebben het vast wel eens gezien op TV. “Zou dat wat voor boulers zijn,” dacht ik. We zijn een kleine groep in de samenleving die weinig erkenning krijgt van andere sportbonden of van de media en die door een speciale groet zich van anderen kunnen onderscheiden.


Geinig toch, als je in een of ander winkelcentrum enkele mensen de boulersgroet ziet uitwisselen. Je krijgt dan natuurlijk: “Hé, boulers, hoe gaat het er mee? Van welke club zijn jullie lid?” Het contact is direct gelegd toch? Hoe die groet moet worden heb ik al een beetje uitgedacht. Als je een bouler of boulster tegenkomt geef je elkaar met de bovenkant van je rechterhand een klein tikje, de hand iets gebogen net of er een boule in ligt, dan je vuist op je hart en dan ook met de rechterhand een “high five.” Leuk, vinden jullie niet?


Direct mee beginnen hoor! Ik hoef het niet via de bond te spelen want die zijn nog lang niet rijp voor frisse ideeën. Jaren geleden sprak ik al over gekleurde boules en over het dubbele voordeel bij het winnen van de toss. (Je krijgt het butje en je mag het terrein uitzoeken.) Nooit een reactie gehad Ik heb gesproken over boulen in een pikdonkere hal, met een lichtgevend butje en lichtgevende boules, misschien problematisch, geeft niet, het is RECLAME ! Er wordt over geschreven, het wordt gelezen.


Dat gezever van: “Ik dacht dat ze jeu de boules alleen op de camping speelden,” moet eruit!! Sorry, ik maak me wat kwaad. De groet dus: Bovenkant rechterhand klein tikje, (je staat dan iets voorovergebogen) dan de vuist op het hart en dan een “high five.” Veel succes! Oefenen en doen hè! Mocht je een beter begroetingsritueel hebben, laat het dan weten aan de bond. Ze zullen je vast dankbaar zijn, maar of je wat van ze hoort betwijfel ik.
HAVHKVA